Putovanje u Budimpeštu

U okviru projekta “Measure me Up!” četiri naše učenice i dva nastavnika boravili su na studijskom putovanju u Budimpešti, 23-29. oktobra 2022.godine. Domaćin četvrtog susreta u okviru ovog projekta bila je škola “Nikola Tesla”, u okviru koje su srpsko zabavište, osnovna škola i gimnazija. U ovom delu projekta učestvovale su učenice Tisa Felbab i Milana Stijelja iz osmog razreda, Jovana Karić i Staša Blažić iz sedmog razreda, a sa njima su bili i nastavnica fizike Marija Popović i nastavnik matematike Danilo Borovnica.

  1. dan ponedeljak

Svi učesnici mobilnosti bili su smešteni u Srpski đački dom, koji je deo Srpske škole “Nikola Tesla” u Budimpešti i veoma je blizu same škole.

Prvi dan je započeo kulturnim programom, koji je vodila Natalija Tomić, učenica gimnazije. Zatim su koordinatorka projekta u Budimpešti Marina Remeli i zamenica direktorke Kristina Bekić pozdravile sve učesnike. Sledio je kratak kulturni program: folklorni ansambl škole, gitara i violina. Potom su gosti i domaćini obišli školu, videli zbornicu i uverili se u dobru opremljenost kabineta za fiziku i hemiju.

U biblioteci su se učesnici osvežili, probali tradicionalnu srpsku gibanicu i zasladili se tortom koja je bila ukrašena logom i detaljima ovog projekta.

Svaka škola, učesnica projekta,  predstavila je svoju zemlju, svoj grad, a učenici su predstavili i sebe.

Sledile je Erasmus+ aktivnost, “Upoznajte nas”, gde su dve učenice gimnazije, Natalija Tomić i Jana Šošić, predstavile Mađarsku, Budimpeštu i gimnaziju. Domaćini su proverili “znanje” učesnika kroz Kahoot kviz. Učenica naše škole Milana Stijelja pokazala je najviše znanje i osvojila prvo mesto.

Posle ručka sledio je obilazak Budima: Taban četvrt, Castel, Mathias Church, Fisherman Bastion. Do tamo se išlo autobusom, a povratak je bio metroom i to je bila prilika da učesnici još nešto nauče i upoznaju se sa Budimpeštom i sa drugačije strane.

Uveče su učenici posle večere imali žurku u školi, dok je za nastavnike organizovana večera u restoranu sa narodnom mađarskom muzikom i narodnim igrama. Sjajan početak četvrte mobilnosti projekta “Measure me up!”!

This entry was posted in Projekti and tagged , , , . Bookmark the permalink.