Poseta Španiji

U okviru Erasmus+ projekta Measure Me Up! u kojem naša škola učestvuje u periodu od 30. januarua do 5. februara 2022.godine četiri učenika u pratnji jednog nastavnika su posetili partnersku školu u gradu Baeza u Španiji. Putovali su učenici osmog razreda Nina Zec, Mia Pastor, Milica Tomić i Milica Aranbašić u pratnji nastavnika geografije Miroslava Grujića. Nastavnica nemačkog jezika Tanja Raca je takođe trebala da prati učenike ali je morala da odustane jer je imala pozitivan PCR test koji se u to vreme zahtevao za ulazak u Španiju.

Ekipa iz naše škole je učestovala u mnogim aktivnostima koje je organizovala škola domaćin. U ponedeljak su se prvo sve škole predstavile, obišli su školu koja predstavlja jedno izvanredno istorijsko i arhitektonsko zdanje, išli u kratku šetnju gde su se upoznavali sa matematičkim proporcijama u arhitekturi Baeze.

U utorak su posetili glavni grad regiona, Haen, i veoma poseban muzej „Palacio de Villardompardo“. Tamo su mogli da posete jedno od bolje očuvanih termi u regionu. Posetu su nastavili u grupama aktivnošću „Lov na merne instrumente“, fotografisanjem tradicionalnih instrumenata i alata iz regiona i upoznavanjem njihovih naziva i upotrebe. Poseta je završena šetnjom uskim uličicama istorijskog centra Haena i Jaenove katedrale.

U popodnevnim satima, studenti su posetili Naučnu laboratoriju, gde su mogli da kalibrišu stare vage i identifikuju merne instrumente koji se obično koriste u laboratoriji. Imali su priliku da naprave termoskope i identifikuju razlike između termoskopa i termometra.

U sredu su otišli ​​u Granadu da posete Alhambru i njeno važno istorijsko značenje. Imali su potragu za mernim instrumentima u Muzeju nauke (Parkue de las Ciencias), gde su mogli da posete i planetarijum, sobu za anatomiju i izložbu o grabljivicima.

U četvrtak su počele pripreme na izradi kataloga koji je jedan od ciljeva ovog projekta. Uveče su posetili grad Ubedu, koji je pod zaštitom UNESCO-a, gde su doživeli degustaciju maslinovog ulja i imali priliku da uživaju u gradu uz prelepu noćnu rasvetu.

U petak je prva aktivnost bila nastavak pisanja kataloga i planiranje za budućnost. Učenici će završiti nacrt koristeći Google učionicu i timski rad. Mobilnost je završena uručenjem sertifikata o prisutvovanju ovoj mobilnosti.

Na povratku u zemlju učesnici mobilnosti su dali izjave za sve lokalne medije i RTV Vojvodinu.

 

This entry was posted in Projekti and tagged , . Bookmark the permalink.