Екскурзија по јужном Банату

Идеалан дан за путовање шестацима и ученицима 8 била је субота, 20. 5. 2023.

Прво смо се зауставили у Идвору и посетили Музеј Михајла Пупина. Погледали смо кратак филм о овом нашем научнику. Посебно нам се свидела прича о мајци Олимпијади која му је давала највећу подршку. Неки ученици су се више пута враћали у собе родне куће Михајла Пупина и загледали његов сто, белешке, огњиште…

У центру наивне уметности, Ковачици, саслушали смо предавање о Зузани Халуповој, а потом гледали њене слике, али и слике других наиваца. Пуно детаља, живописних боја, сцена из живота на сликама остаће нам у сећању.

Пут нас је потом одвео до Вршачког брега који смо успели да савладамо. Иако нам је било тешко да се попнемо, борили смо се за дах, поглед са врха  нас је одушевио.

У Вршцу смо посетили Градски музеј, сазнали о животу и уметности Уроша Предића и о Јовану Стерији Поповићу. Потом смо посетили Апотеку на степеницама, сазнали како су раније изгледале апотеке, шта су све продавале, како су се правили лекови и погледали збирку животиња.

Римокатоличка црква Св. Герхарда де Сангредо оставила нас је без даха, како спољашњим изгледом, тако и унутрашњошћу. Ова катедрала је била последња знаменитост на нашој екскурзији, а после ње, шетали смо тргом у Вршцу.

Дружење и добро расположење било је и у аутобусу. Кад смо предвече стигли испред школе, неко је рекао: „Јако је било кратко!“

Чланак: Зита Херцег.

 

This entry was posted in Školski život and tagged , . Bookmark the permalink.