Putovanje u Budimpeštu

  1. dan utorak

Drugog dana, odmah posle doručka, učenici su imali Erasmus+ aktivnost gde su programirali Microbit uređaj uz pomoć nastavnika Davida Marića.

Svi učesnici su školskim autobusima otišli u Szentendre Skanzen Village Museum gde su imali Erasmus+ aktivnost Carpathian architecture workshops. To je najveći muzej na otvorenom u Mađarskoj i sadrži 197 atrakcija. Učenici su bili podeljeni u dve grupe: jedna grupa je pravila model kuće sastavljene od drveta, druga grupa je od zemlje, vode i slame pravila cigle.

Zatim su se učesnici mobilnosti premestili u Snetandreju, centar Srba u Mađarskoj tokom XVI veka. Učenica gimnazije Natalija Tomić je, kroz kulturnu  ekskurziju “Istorijski put migracije Srba u Mađarsku prateći Dunav”, upoznala sve učesnike sa migracijskim putem Srba i značajem ovog grada za srpsku istoriju.

Na obali Dunava su posmatrali kroz teleskop delimično pomračenje Sunca (44% pomračenje) i upoznali se sa tim fenomenom.

Posle zajedničkoj ručka u poznatom, tradicionalnom, srpskom restoranu Korner, učesnici su razgledali Sentandreju i šetali se obalom Dunava i tako završili drugi dan mobilnosti u Budimpešti.

Posle večere učenice gimnazije su pekle palačinke za sve učenike.

This entry was posted in Projekti and tagged , , , . Bookmark the permalink.