Putovanje u Budimpeštu

  1. dan sreda

Učesnici su treći dan započeli šetnjom do škole do Tekelijanuma, zadužbine Save Tekelije iz 1838. godine. U svečanoj Sali Tekelijanuma se dešava sve ono što je važno za srbe u Budimpešti. Tu je održana Erasmus+ aktivnost “Measurements in the Architectural heritage”. Učenici su podeljeni u internacionalne timove i dobili su zadatak da izmere dužinu, širinu i visinu sale koristeći prvo običan, a zatim laserki metar. Zatim je trebalo da izračunaju površinu i zapreminu sale.

Sve je to ispratila lokalna televizija, Srpski ekran, za koju je izjavu dala i naša učenica Tisa Felbab.

Posetili su crkvu Svetog Georgija gde ih je dočekao paroh i ispričao im kratku istoriju crkve. Posle posluženja u crkvenoj sali učesnici su, kao pravi turisti, prošetali Vaci ulicom, glavnom pešačkom ulicom Budimpešte. Na putu do škole su obišli i najveću sinagogu u Evropi, a drugu u svetu.

Posle ručka učenici su imali prvu, od dve, radionice korišćenja aplikacije Archi CAD u arhitekturi koju je vodio nastavnik Vladimir Latas i učenici gimnazije koji već koriste tu aplikaciju. Učenici su pravili nacrt tj. projektovali Svečanu salu u Tekelijanumu.

Po podne su učesnici posetili Parlament Mađarske republike. Prošetali su jednim delom ove impozantne građevine, upoznali su se sa istorijom Mađarske, videli salu gde zaseda parlament.

Pre večere učenici su imali drugu radionicu korišćenja aplikacije Archi CAD u arhitekturi čime su završili radni deo ovog veoma ispunjenog dana.

Jana Šošić i Natalija Tomić, učenice gimnazije su, u ulozi domaćina, vodile goste u obilazak Budimpešte. Tako su ušli i u Operu.

This entry was posted in Projekti and tagged , , , . Bookmark the permalink.