Neki dugi pogled na istoriju

Učenici VIII1, VIII2 i VIII4 su 6.marta 2020.godine imali jedan malo drugačiji čas istorije. Sa svojom nastavnicom istorije, Dragicom Sredojev, su išli u muzej i razgledali izložbu Rat i humor 1914 – 1918. U pitanju je izložba karikatura nastalih u toku Prvog svetskog rata. Kako su učenici tematiku Velikog rata savladali u prvom polugodištu,  mogli su da, na izloženim karikaturama, uoče neke njima poznate elemente.

Pored nekih karikatura smo se zadržali duže jer smo ih analizirali i trudili se da u njima prepoznamo i ono drugo, skriveno značenje. Ovo je za većinu učenika bio prvi susret sa karikaturom kao vrstom likovnog izražavanja ali i kao vrstom satiričnog izražavanja. Pored satiričnih časopisa na izložbi su predstavljeni i ratni plakati kao i ratne razglednice. A jedna druga, elektronska, razglednica je privukla najviše pažnje. U pitanju je knjiga utisaka koja je u isto vreme i elektronski zapis koji ako pravilno sastavite možete i da pošaljete kao razglednicu. Da li će te razglednice stići i kada videćemo ?

Ovo je bila jedna od retkih izložbi koja je svojom temom mogla da se uklopi u naš plan nastave i učenja a da je istovremeno i interesantna i poučna. Zato smo je sa strpljenjem i pažnjom pogledali.

Primer dobre prakse – Dragica Sredojev, natavnica istorije

This entry was posted in Primeri dobre prakse and tagged , . Bookmark the permalink.