Такмичење у пружању прве помоћи

Током читаве прошле недеље обележаван је Дан Црвеног крста. Једна од активности било је и такмичење у Првој помоћи. Такмичењем су били обухваћени ученици и ученице  седмих и осмих разреда кикиндских основних школа. Ти ученици су имали обуку из прве помоћи која је реализована у просторијама црвеног крста а организована је у протекла два месеца. Кроз ту обуку ученици су добили основна знања о значају и техникама пружања прве помоћи у зависности од ситуације.  Од великог броја ученика који су се пријавили за обуку  истрајао је само један део њих који су се на крају и такмичили.

Такмичило се пет екипа, а екипа наше школе је освојила ДРУГО место.

Нашу екипу представљали су следећи ученици седмог разреда – Сара Бодо, Немања Арађански, Мануела Закар, Антонина Петков, Мирко Лакатуш, Андрија Глигорин и Анастасија Шавија Стојановић. Честитамо.

Ученике је на активности Црвеног крста упутила и текст саставила нас. Драгица Средојев, активиста ЦК

Део фотографија је са фејс странице ЦК.

Posted in Takmičenja | Tagged , | Leave a comment

Државно такмичење из историје

У петак, 10. маја, мала екипа од четири ученика и три наставника из нашег округа упутила се пут Пирота на Државно ( Републичко) такмичење из историје. У тој групи била је и једна наша ученица, Мајда Хелдрих и један наш ученик, Марко Клачак. Са њима је била и њихова наставница историје, Драгица Средојев.

Такмичење је одржано 11. маја у ОШ“ Свети Сава“ у Пироту. Конкуренција је била изузетна. Такмичло се чак 325 ученика седмих разреда из целе Републике Србије.

Организатор је имао озбиљан задатак да распореди такмичаре и да организује само такмичење. Пре такмичења била је присутна трема, а после урађеног теста и мало нервозе јер је требало дочекати  резултате. Да би скратили време чекања, организатори су нас повели у обилазак града, а посебно место у том обиласку заузела је тврђава коју називају Момчилов град и око које је пуно непознаница. Једино што је сигурно је да потиче из средњег века.

Резултате смо сазнали у касним поподневним часовима. Наши ученици су били сјајни.

 Марко Клачак је са 43 бода (од максималних 45) освојио ТРЕЋЕ место/награду . Мајду су два бода делила од награде.

На крају свега, када су се утисци слегли, сви смо били задовољни. Наставница оним што су ученици показали а ученици својим показаним знањем и оствареним пласманима. Закључили смо да ћемо се потрудити да и идуће године поновимо и мало још поправимо овогодишњи успех.

Са ученицима била у Пироту и текст написла нас.историје Драгица Средојев

 

Posted in Takmičenja | Tagged , | Leave a comment

Међународни дан Црвеног крста

Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца обележава се сваке године 8. маја, на дан рођења његовог оснивача и идејног творца Анриа Динана. Он  је  1859.године присуствовао крвавој бици код Солферина. Динан је дошао међу повређене и данима је пружао  помоћ и организовао мештане да приме у своје домове рањенике независно од тога на чијој су страни ратовали.

Поводом Дана Црвеног крста  сваке године се у Општинској организацији ЦК организује Фестивал младости, хуманости, љубави и лепоте. Кроз здравстевено – едукативне и забавне пунктове ученици 6. разреда показују своје знање о овој организацији али се истовремено и друже и забављају.

Због најављеног лошег времена овогодишњи, 15. Фестивал по реду изгледао је мало другачије. Све се одвијало у просторијама ЦК. Ученици су имали кратку демонстрацију ватрогасне службе и службе спасилаца, а затим су показали шта знају у пригодном квизу. Наша школа је учествовала као и сваке године. Овога пута екипу су представљали следећи ученици 6. разреда- Александар Ширјанчев, Данијела Ширјанчев, Петра Милица Фазекаш, Ивана Попов, Филип Тунић и  Огњен Којић.

Са ученицима била и текст написала нас.историје Драгица Средојев, активиста Црвеног крста

 

Posted in Školski život | Tagged , | Leave a comment

Navijaj i igraj fer

Učenici III2 i IV3 zajedno sa svojim učiteljima su učestvovali u projektu “Navijaj i igraj fer”. Bodrili su starije učenike naše škole na odbojkaškom turniru”

Prilog: Danijela Čuso, učiteljica

Posted in Školski život | Tagged , | Comments Off on Navijaj i igraj fer

Светски дан књиге

У нашој школи обележен је Светски дан књиге и ауторских права, 23. април.

Ученици 4. разреда посетили су школску библиотеку са својим учитељима. У сарадњи са библиотекарком говорили су о значају читања књига. Представили су своја омиљена књижевна дела и тиме имали прилику да се боље упознају, као и да једни другима препоруче неке наслове. Након тога, прегледали су наслове који красе нашу библиотеку.

Ученици виших разреда такође су презентовали своје омиљене књиге и писце.

Циљ је постигнут – многи су подстакнути на читање, што приказује и велики број изнајмљених књига у библиотеци на данашњи дан.

Прилог: Катарина Благојевић.

Posted in Školski život | Tagged | Comments Off on Светски дан књиге