Међународни дан Црвеног крста

Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца обележава се сваке године 8. маја, на дан рођења његовог оснивача и идејног творца Анриа Динана. Он  је  1859.године присуствовао крвавој бици код Солферина. Динан је дошао међу повређене и данима је пружао  помоћ и организовао мештане да приме у своје домове рањенике независно од тога на чијој су страни ратовали.

Поводом Дана Црвеног крста  сваке године се у Општинској организацији ЦК организује Фестивал младости, хуманости, љубави и лепоте. Кроз здравстевено – едукативне и забавне пунктове ученици 6. разреда показују своје знање о овој организацији али се истовремено и друже и забављају.

Због најављеног лошег времена овогодишњи, 15. Фестивал по реду изгледао је мало другачије. Све се одвијало у просторијама ЦК. Ученици су имали кратку демонстрацију ватрогасне службе и службе спасилаца, а затим су показали шта знају у пригодном квизу. Наша школа је учествовала као и сваке године. Овога пута екипу су представљали следећи ученици 6. разреда- Александар Ширјанчев, Данијела Ширјанчев, Петра Милица Фазекаш, Ивана Попов, Филип Тунић и  Огњен Којић.

Са ученицима била и текст написала нас.историје Драгица Средојев, активиста Црвеног крста

 

This entry was posted in Školski život and tagged , . Bookmark the permalink.