Serbian Chinese (Simplified) English French German Hungarian Italian Norwegian Romanian
Početak zimskog raspusta
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
PrimeriDobrePrakdeBlack
DobraPraksa
                          eCasopisRed
eČasopis
                          AktivnaSkola
AktivnaŠkola
                          FacebookRed
facebook
                          MoodleRed
moodle
                          Instagram
Instagram

Učenički parlament


Učenički parlament škole je organizovano telo sačinjeno od učenika - predstavnika završnih razreda osnovne i srednje škole. Nadležnosti učeničkog parlamenta uređene su članom 105. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije. U OŠ "Sveti Sava" učenički parlament osnovan je 2006. godine i jedan je od prvih takvih učeničkih organizacija u kikindskoj opštini. Učenički parlament čine po dva člana- predstavnika svakog odeljenja završnih razreda (VII i VIII razreda) osnovne škole izabrana od strane odeljenjske zajednice ali su na sastancima prisutni i učenici V i VI razreda koji takođe imaju svoje predstavnike. Parlament ima predsednika/predsednicu koga na početku svake školske godine biraju članovi parlamenta škole. Ideja je da se omogući demokratski način udruživanja radi zastupanja interesa svih učenika u školi, kao i učešće učenika u donošenju odluka koje se njih neposredno tiču. U rad su uključeni i nastavnici- koordinatori koji svojim savetima pomažu u radu parlamenta ali ne učestvuju u glasanju niti neposredno učestvuju u donošenju odluka parlamenta o bitnim pitanjima i aktivnostima.

Učenički parlament razmatra odnos i saradnju učenika i nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, obaveštava učenike o pitanjima od posebnog značaja za njihovo školovanje, daje mišljenje i predloge stručnim organima, Školskom odboru, Savetu roditelja i direktoru škole o pravilima ponašanja u školi, Godišnjem programu rada, Školskom razvojnom planu, slobodnim i vannastavnim aktivnostima, učešću u sportskim i drugim takmičenjima i organizaciji svih manifestacija, organizuje i podržava humanitarne i radne akcije u školi i van nje.

Svake nedelje održavaju se sastanci na kojima se odlučuje o radu i aktivnostima. Vrši se i vrednovanje svega što je urađeno u proteklom periodu. Jednom mesečno se održavaju projekcije filmova ili slične zabavne aktivnosti.

Učenički parlament naše škole radi po programu koji je deo Godišnjeg plana rada škole.

Učenički parlament je školske 2011/12. godine zajedno sa nastavnicima-koordinatorima Dečjeg saveza i odeljenskim starešinama učenika VI razreda učestvovao u organizaciji i realizaciji obeležavanja Dana tolerancije 16. novembra. Roditelji učenika naše škole pripremili su i doneli u školu specijalitete različitih zemalja. Tom prilikom u prigodnom programu učestvovali su učenici naše škole, KUD "Gusle", KUD "Egyseg" i KUD "Multikulturalni Banat" iz Kikinde.

Proslava Dana tolerancije

Ukoliko želite da pogledate kako je protekla manifestacija možete to da učinite u našoj foto galeriji.

Aktivnosti Učeničkog parlamenta

2014/15.

Aktivnosti školskog parlamenta u prvom polugodištu:

Septembar

Održana je prva konstitutivna sednica. Učenici su upoznati sa pojmom učeničkog parlamenta i načinom funkcionisanja ove organizacije, sa obavezama, odgovornostima i pravima Parlamenta. Izabrano je rukovodstvo Parlamenta i usvojen Plan rada Parlamenta. Rukovodstvo su činile:

   • Jovana Ljuboja, predsednica;
   • Timea Grebec, potpredsednica;
   • Andrea Tot, zapisničar.

Oktobar

 • Održana je Trka za srećnije detinjstvo.
 • Obeležen je Dan školskih biblioteka (15. oktobar) i Mesec knjige prikupljanjem knjiga i starih udžbenika za školsku biblioteku. Ovoj akciji odazvao se veliki broj učenika, nastavnika i roditelja pa je tako prikupljen veliki broj knjiga.
 • Obnovljene su sportske tribine u školskom dvorištu – izvršena je zamena polomljenih i oštećenih dasaka. Saniranje je sprovedeno od novca koji je prikupljen u akciji „Čep u džep“ tokom prethodne školske godine.
 • Učenički parlament naše škole dobio je poziv za druženje od učenika OŠ „Jovan Popović“. Susret je organizovan povodom obeležavanja Dečje nedelje, a u cilju upoznavanja dece iz različitih škola, umrežavanja i saradnje među učenicima. Prva poseta OŠ „Jovan Popović“ bila je 10. oktobra i organizovana je u formi radionica i rada u timovima. Sastanku je prisustvovalo više od 50 predstavnika učeničkih parlamenata svih osnovnih škola sa teritorije opštine Kikinda, kao i 15 stručnih saradnika i nastavnika koji učestvuju u radu učeničkih parlamenata.
 • Učenici su imali zadatak da osmisle jednu aktivnost koja će u toku školske 2014/15. godine biti realizovana na nivou svih osnovnih škola sa teritorije opštine Kikinda. Nakon prezentacija aktivnosti i glasanja svakog tima, odabrane su dve aktivnosti koje će biti realizovane – „Potraga za blagom“ i „Dan druženja“.
 • Sledeći susret bio je „Dan druženja“, osmišljen kao žurka humanitarnog karaktera. Održana je 23. decembra. Ulaznica je bila simboličan poklončić, a svi pokloni koji su se prikupili, prosledili su se učenicima OŠ „6. oktobar“.

Novembar

 • Dan prosvetnih radnika (8. novembar) obeležen je 10. novembra zamenom uloga učenika i nastavnika (učenici su toga dana bili u ulogama nastavnika). I u rukovodstvu škole došlo je do promena.
 • Ponovo je pokrenuta akcija prikupljanja plastičnih čepova „Čep u džep“.
 • Dana 15. novembra obeležen je Međunarodni dan tolerancije prigodnom radionicom koju je organizovao Aleksandar Stojkov, nastavnik romskog jezika sa elementima nacionalne kulture, ispred organizacije Multikulturni Banat. Radionica je imala naziv „Dan tolerancije“, a tema je bila Uvažavanje različitosti kultura dece u osnovnim i srednjim školama. U radionici su učestvovali svi koordinatori i predstavnici Učeničkog parlamenta (24 učenika). Radovi sačinjeni na radionici bili su izloženi na panou u holu škole.

Decembar

 • Predstavnici Parlamenta prisustvovali su sednicama Nastavničkog veća.
 • Promovisane su akcije prikupljanja stare hartije i prikupljanja plastičnih čepova.

Aktivnosti školskog parlamenta u drugom polugodištu:

Januar

 • Prisustvovanje sednicama Školskog odbora, Saveta roditelja, Tima za samovrednovanje i Aktiva za izradu Školskog razvojnog plana (tokom celog drugog polugodišta kad su sednice bile održavane).

Februar

 • Učenički parlament aktivno je učestvovao u izboru udžbenika za školsku 2015/16. godinu. Predlog Učeničkog parlamenta bio je da udžbenici ostanu isti kao i ove školske godine kako bi mnogi učenici mogli da nabave polovne knjige.
 • Pokrenuta je nova aktivnost u školi – bioskop u trpezariji škole, koja je namenjena učenicima od 5. do 8. razreda. Cena karte za svaku projekciju iznosila je 20,00 dinara. Prvi film koji je prikazan bio je Lajanje na zvezde (17.10), drugi film je Zaljubljeni Šekspir (21.11), treći je Sam u kući 1 (23.12), a četvrti Deca špijuni 1 (13.2). Ukupna zarada od projekcije filmova iznosila je 4 000, 00 dinara. Ova aktivnost je izazvala veliko interesovanje i posećenost dece.

Mart

 • Razgovarano je sa učenicima o pravilima ponašanja u školi i o tome koliko se ona poštuju. Istaknuto je da je neophodno češće razgovarati o njima na časovima odeljenskog starešine, a da se učenicima koji ih ne poštuju, posebno skrene pažnja na lepo ponašanje. Doneta je odluka da se izrade još neki plakati i istaknu na vidno mesto u školi ili u učionicama.
 • April
 • Promovisana je akcija sakupljanja plastike. Sređivane su prostorije u kojima se odlaže plastika.

Maj

 • Zainteresovani učenici prisustvovali su maturantskom plesu i time podržali ovu zanimljivu i lepu aktivnost.

Jun
Poslednjeg dana škole organizovane su dve akcije:

 • Dečja pijaca - prodaja i kupovina knjiga i udžbenika za narednu školsku godinu;
 • Akcija sakupljanja krupnije plastike.

Jul

 • Početkom jula obavljena je prodaja sakupljene plastike (merenje, sortiranje i isporuka). Sakupljeno je 266 kilograma plastike i za tu količinu dobijeno je 7 980,00 dinara od firme koja je otkupljuje svake godine (SZTUR Granplast iz Bečeja).

2013/14.

Aktivnosti školskog parlamenta u prvom polugodištu:

Septembar Održana je prva (izborna) sednica 12. septembra. Učenici su upoznati sa pojmom učeničkog parlamenta i načinom funkcionisanja ove organizacije. Izabrano je rukovodstvo Parlamenta i usvojen Plan rada Parlamenta. Rukovodstvo Učeničkog parlamenta činile su učenice:

 • Aleksandra Galijašević, predsednica;
 • Teodora Turudija, zamenica predsednice;
 • Ivana Kovačević, zapisničarka.

Oktobar – Održana je Trka za srećnije detinjstvo. Obeležen je Dan školskih biblioteka (15. oktobra) i Meseca knjige prikupljanjem knjiga i starih udžbenika za školsku biblioteku. Ovoj akciji odazvao se veliki broj učenika, nastavnika i roditelja pa je tako prikupljen veliki broj knjiga. Radionica „Biti fin – u Kikindi je in!“ počela sa radom u CSU. Tema ovih radionica je tolerancija među učenicima, nenasilno ponašanje i mirno rešavanje konflikata. Učestvovalo je 5 učenika naše škole. Održano je predavanje o bolestima zavisnosti u trpezariji naše škole. Predavanju su prisustvovali učenici osmog razreda, njihovi roditelji i nastavnici.

Novembar – Dan prosvetnih radnika (8. novembar) obeležen je zamenom uloga učenika i nastavnika (učenici su toga dana bili u ulogama nastavnika). I u rukovodstvu škole došlo je do promena. Pokrenuta je akcija prikupljanja plastičnih čepova „Čep u džep“. Sastavljen je kodeks ponašanja učenika u našoj školi i odabrani su učenici koji će izraditi plakate.

Decembar – Predstavnici Parlamenta prisustvovali su sednicama Nastavničkog veća. Sastavljen je spisak predloga za kupovinu novih nastavnih sredstava (od novca od nagrade Dr Đorđe Natošević).

Aktivnosti školskog parlamenta u drugom polugodištu:

Januar – Prisustvovanje sednicama Školskog odbora, Saveta roditelja, Tima za samovrednovanje i Aktiva za izradu Školskog razvojnog plana (tokom celog drugog polugodišta kad su bili održavane).

Februar – Izrađen je, i istaknut u holu škole, plakat o pravilima ponašanja učenika. Promovisana je akcija prikupljanja platičnih čepova „Čep u džep“ (posećivanjem časova odeljenskih starešina u svim odeljenjima), sortirani su i prebrojavani džakovi, sređivane su prostorije u kojima se nalaze džakovi sa čepovima. Učenici koji su deo radionice „Biti fin – u Kikindi je in!“ posetili su dve osnovne škole u Kikindi i tamo izveli svoj performans.

Mart – Predstavnici Parlamenta prisustvovali su sednicama Nastavničkog veća. Postignut dogovor oko anketiranja učenika o nastavnicima (kako bi anketa trebalo da izgleda, kako i kad da bude sprovedena, kad da se analizira i sl.). Parlament je dao predlog za izbor udžbenika za školsku 2014/2015. godinu. Direktor škole Vitomir Radak upoznao je predstavnike Parlamenta i izneo detalje o utrošku novca od nagrade Dr Đorđe Natošević.

April - Izrađena je anketa o nastavnicima i sprovedeno je anketiranje učenika (u toku jedne radne nedelje). Zatim je usledila analiza ankete (izračunavanje srednjih ocena) i izvođenje zaključaka o njenim rezultatima.

Maj – Organizovan je turnir u malom fudbalu. Učestvovali su svi učenici (dečaci) od 5. do 8. razreda. Parlament je uzeo učešće u organizovanju i promovisanju humanitarne pomoći za područja ugrožena poplavama.

Jun – Predstavnici Parlamenta prisustvovali su sednicama Nastavničkog veća. Analizirani su rezultati akcije prikupljanja platičnih čepova „Čep u džep“, sortirani su džakovi, sređivane prostorije i vršeno merenje prikupljenog materijala. (Prikupljeno je 26 džakova čepova, odnosno 163 kilograma plastike.)

2012/13.

Aktivnosti školskog parlamenta u prvom polugodištu:

Septembar – Održana je prva, konstitutivna, sednica (6. septembra). Učenici su tom prilikom upoznati sa pojmom učeničkog parlamenta i načinom funkcionisanja ove organizacije, sa obavezama, odgovornostima i pravima Parlamenta. Izabrano je rukovodstvo Parlamenta i usvojen Plan rada Parlamenta. Za predsednika je izabrana Ivana Kuvizić iz VIII2, za zamenika Aleksandra Galijašević iz VII1, a za zapisničara dobrovoljno se prijavila Ivana Kovačević iz VII1. Održana je Trka za srećnije detinjstvo.

Oktobar – Obeležen je Dan školskih biblioteka (15. oktobra) i Meseca knjige prikupljanjem knjiga i starih udžbenika za školsku biblioteku. Ovoj akciji odazvao se veliki broj učenika, nastavnika i roditelja pa je tako prikupljen veliki broj knjiga. Održan je maskenbal povodom obeležavanja Noći veštica 31. oktobra.

Novembar – Pokrenuta je Kreativna radionica koja ima za cilj da aktivno učestvuje u svim školskim i pojedinim gradskim manifestacijama, proslavama i aktivnostima. Prva od aktivnosti Kreativne radionice bila je manifestacija „Novembar - mesec sova”. Učenici su na radionici izrađivali suvenire, obeleživače za knjige, nakit, futrole za naočare i mobilne telefone… Svi predmeti bili su izloženi u Centru za usavršavanje u cilju promovisanja sova. Dana 30. novembra održan je maskenbal na temu „Sova”. Dan prosvetnih radnika (8. novembar) obeležen je zamenom uloga učenika i nastavnika (učenici su toga dana bili u ulogama nastavnika). I u rukovodstvu škole došlo je do promena. Jednoj romskoj porodici iz Kikinde donirani su školski sto i stolice. Ovu humanitarnu akciju pomogao je i podržao direktor škole. Održano je predavanje o nacionalnim manjinama u OŠ „Vuk Karadžić” 21. novembra, a predavanju je prisustvovalo osam odabranih članova Parlamenta naše škole. Dana 23. novembra organizovana je humanitarna akcija u vidu prikupljanja odeće i obuće za siromašne učenike. Svi učenici od 1. do 8. razreda su toga dana u trpezariji škole ostavljali svoju robu, dan kasnije ona je podeljena učenicima kojima je bila neophodna pomoć. I ova akcija je bila veoma uspešna.

Aktivnosti školskog parlamenta u drugom polugodištu:

Januar – Članovi Učeničkog parlamenta i školske „Kreativne radionice” prisustvovali predavanju i učestvovali u radionici „Budite i vi mali modni dizajneri” 26. januara koju je vodila Biljana Bulajić, diplomirana dizajnerka tekstila i naša nova saradnica iz Kulturnog centra. Radionica je zaživela u našoj školi i radila je do kraja školske godine.

Februar – Članovi Palamenta učestvovali su u radionici za izradu obeleživača za knjige u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović” 2. februara. Radovi su se prikupljali za izložbu koja je bila organizovana u Narodnoj biblioteci u Beogradu povodom Svetskog dana knjige (23. april).

Mart – Obeležen je Dan žena učestvovanjem na priredbi u Kulturnom centru. Naši učenici su se predstavili recitalom i muzičkim numerama prigodnim za ovu priliku.

Jun – U holu škole bili su izloženi radovi članova Kreativne radionice koja se bavila vezom i trukovanjem na platnu. Na izložbi su prikazane majice sa izvezenim simbolima i slovima.

2011/12.

Aktivnosti školskog parlamenta u prvom polugodištu:

Septembar - održan je prvi i izborni sastanak na kome su predstavnici odeljenja od 5. do 8. razreda javnim glasanjem izabrali Anastaziju Petkov iz VIII2 za predsednicu učeničkog parlamenta, Milicu Keneški iz VII3 za zamenicu i Jelenu Šmit iz VIII2 za zapisničarku. (12. 9. 2011.)

Oktobar - organizacija "Multikulturalni Banat" održala je tribinu za učenike-predsednike parlamenata osnovnih i srednjih škola u Centru za stručno usavršavanje. Na njemu je prisustvovala Anastazija Petkov. Tema seminara bila je tolerancija, kultura i aktivnosti nacionalnih manjina u školama. (25.10.2011.)

Novembar - učenički parlament je zajedno sa nastavnicima-koordinatorima Dečjeg saveza i odeljenskim starešinama učenika VI razreda učestvovao u organizaciji i realizaciji obeležavanja Dana tolerancije pri čemu su roditelji učenika naše škole pripremali i doneli u školu specijalitete različitih zemalja. Tom prilikom u prigodnom programu učestvovali su učenici naše škole, KUD "Gusle", KUD "Egyseg" i KUD "Multikulturalni Banat" iz Kikinde. (16.11.2011.) Parlament je organizovao žurku za učenike od V do VIII razreda. (25.11.2011.)

Aktivnosti školskog parlamenta u drugom polugodištu:

Mart - Učenički parlament organizovao je školsko takmičenje "Ja imam talenat" na kojem su učestvovali učenici svih uzrasta koji su se takmičili u kazivanju monologa, pevanju i plesu. Dva odabrana predstavnika škole učestvovaće na finalnom opštinskom takmičenju koje svake godine organizuju lokalna samouprava opštine Kikinda i OŠ "Jovan Popović". Ninoslava Popović kazuje monolog a Vladimir Jakšić se takmiči u pevanju. (30. 3. 2012.)

April - Učenički parlament Gimnazije "Dušan Vasiljev" i parlamenti srednjih stručnih škola Kikinde organizovali su sastanak predstavnika parlamenata srednjih i osnovnih škola kikindske opštine čiji je cilj usklađivanje rada ovih učeničkih organizacija i njihova međusobna saradnja. Sastanku su prisustvovale predsednica i zamenica učeničkog parlamenta OŠ "Sveti Sava". (4. 4. 2012.)

Jun - Naš učenički parlament organizuje učeničku "pijacu" odnosno prodaju polovnih udžbenika koja se održava 28. juna od 9 do 11h u školskoj trpezariji. Svi učenici kojima pojedini udžbenici nisu više potrebni mogu ih prodati a oni koji žele mogu ih kupiti veoma povoljno. (28. 6. 2012.)

Školski Google Webmail

MailRed